SAD napale elektroenergetsku mrežu Rusije: Tramp ljut na novinare jer su ih "izdali"

Sjedinjene Države intenzivirale su sajber upade u elektroenergetsku mrežu Rusije o čemu predsednik Donald Tramp nije bio obavešten, objavio je Njujork tajms.

Izvor: cdm.me

Utorak, 18.06.2019.

08:35

SAD napale elektroenergetsku mrežu Rusije: Tramp ljut na novinare jer su ih
Foto: Depositphotos, Aquir014b, 24368689

Po objavljivanju teksta, šef Bele kuće oštro je napao novinare tog lista uz optužbe o lažima i izdaji, dok svetski mediji ukazuju na moguću eskalaciju digitalnog "hladnog rata".

Sjedinjene Države pojačavaju digitalne upade u rusku elektroenergetsku mrežu kao upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ali je u pitanju i demonstracija korištenja novih ovlašćenja Trampove administracije u agresivnijem korištenju sajber alata, što potvrđuju izjave sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika, piše Njujork tajms, piše CDM.me.

Zagovornici agresivnije strategije kažu da je ona već bila odavno potrebna, nakon višegodišnjih upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova i FBI-aja da je Rusija ubacivala zlonamerni softver koji bi mogao sabotirati američke elektrane, naftovode i gasovode ili snabdevanje vodom u bilo kojem budućem sukobu sa Sjedinjenim Državama.

Ali strategija takođe nosi značajan rizik od eskalacije dnevnog digitalnog hladnog rata između Vašingtona i Moskve, ocenjuje Njujork tajms i dodaje da su elektroenergetske mreže godinama bile borbena polja niskog intenziteta.

Od 2012. godine, prema izjavama sadašnjih i bivših zvaničnika, SAD su izvodile probne upade u kontrolne sisteme ruske električne mreže, ali sada se američka strategija više pomakla prema napadu postavljanjem zlonamernog softvera dublje u ruski sistem i s agresivnošću koja nikada ranije nije bila isprobana, piše Njujork tajms i dodaje da je Trampova administracija odbila opisati konkretne akcije koje je preduzela pod novim ovlastima koje su prošle godine Bela kuća i Kongres izdale Sajber komandi SAD – produženoj ruci Pentagona koja vodi ofanzivne i obrambene operacije vojske u onlajn svijetu.

Dvojica zvaničnika administracije, koji su hteli ostati anonimni, veruju da Tramp nije bio detaljno informisan o nedavnim koracima postavljanja "implantata" – softverskog koda koji se može koristiti za nadzor ili napad – u ruskoj mreži.

Zvaničnici Pentagona i obavještajnih službi opisali su široko oklevanje o detaljnom informisanju Trampa o operacijama protiv Rusije zbog zabrinutosti oko njegove reakcije – i mogućnosti da je on može odbaciti ili raspraviti sa stranim zvaničnicima, kao što je to učinio 2017., kada je ministru spoljnih poslova Rusije spomenuo osetljivu operaciju u Siriji. Pošto novi zakon definiše akcije u sajber-prostoru kao slične tradicionalnim vojnim aktivnostima na terenu, u vazduhu ili na moru, takvi podnesci ne bi bili potrebni, dodali su oni.

U svakom slučaju, ocenjuje list, postavljanje zlonamernog koda unutar ruske elektroenergetske mreže oživljava pitanje da li energetska mreža jedne zemlje – ili druga kritična infrastruktura koja održava domove, fabrike i bolnice – predstavlja legitimnu metu za onlajn napad.

Pisanje kao čin izdaje

Foto: Epa, MARTIN DIVISEK
Američki predsednik Donald Tramp je rekao da je Njujork tajms uključen u "virtuelni čin izdaje" zbog članka u kojem se navodi da SAD šire svoje kibernetičke upade u rusku elektro mrežu, prenela je agencija Asošijeted pres (Associated Press).

Sve to se dešava u periodu kada SAD traže nove načine da kazne rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. godine i da spreče ponavljanje takvog uplitanja, ističe agencija.

Trampovu optužbu Njujork tajms je nazvao "opasnom" naglasivši da su zvaničnici obavešteni o članku pre nego je on objavljen i da nisu postavljana nikakva sigurnosna pitanja. List, čiji izvještaj se zasniva na tromjesečnom istraživanju i intervjuima sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika, tvrdi da je ova kampanja sprovedena pod novim sajber ovlašćenjima koje su izdali odvojeno Tramp i Kongres.

U par tvitova u subotu veče, Tramp je istakao da priča nije istinita nazivajući novinare Njujork tajmsa kukavicama i neprijateljima ljudi, te da je u pitanju stvarni čin izdaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: