Putevi Srbije: Vinjete su neisplative, putarine u Srbiji su najjeftinije

Korišćenje autoputeva kroz Srbiju od 1. jula biće 12 odsto skuplje, a svaki put kad poskupi putarina nametne se pitanje zašto i Srbija ne uvede vinjete.

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 17.06.2019.

19:08

Putevi Srbije: Vinjete su neisplative, putarine u Srbiji su najjeftinije
FOTO: PRVA TV

Vinjete su naplata putarine sa vremenskim ograničenjem. Neki kažu da je tako jeftinije voziti se, neki da je skuplje, uglavnom zavisi od toga na koliko dana kupujete vinjetu, i koliko ćete stvarno biti na auto putu. U svakom slučaju, vozačima se dopada.

"Najpametnije je vinjetama. Platiš jedanput i miran si", kaže jedan vozač za PRVU TV.

Putarina mora da se plati, a u Putevima Srbije objašnjavaju da se naša država strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru.

Darko Savić, iz Puteva Srbije, kaže da su vinjete potpuno neisplative.

"Prvo za državu kao sistem naplate putarine. Preporuka Evropske komisije za transport je naplata putarine po pređenom kilometru. Vinjete to ne obezbeđuju, ne obezbeđuju dovoljan prihod za održavanje puteva. Ako bismo imali vinjete sa tim novcem ne bismo mogli da održavamo putnu mrežu u Srbiji", navodi Savić.

U PS podsećaju da se sistem naplate po pređenom kilometru primenjuje još u 12 evropskih zemalja: Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Norveškoj, Irskoj i Poljskoj.

Takođe tvrde da je vožnja u Srbiji najjeftinija i kažu da kod nas vozači po pređenom kilometru plaćaju 0,036 evra, u Turskoj je to 0,039 evra, u Italiji i Grčkoj je to oko 0,05 evra po pređenom klometru, dok u Portugaliji i susednoj Hrvatskoj pređeni kilometar košta 0,06 evra. Čak i sa najavljenim poskupljenjem, putarina u Srbiji koštaće manje nego u drugim evropskim zemljama.

"Vinjete se isplate samo onim vozačima koji najviše, odnosno svakodnevno koriste autoputeve. To su teška teretna vozila, a s obzirom da su oni stalno na auto putu oni i treba da plaćaju putarinu", objašnjava Savić.

A vozači mogu da izbegnu čekanja na naplatnim rampama i bez vinjeta. Na našim putevima od 2007. godine postoji mogućnost elektronskog plaćanja putarine, što ne zahteva zaustavljanje na naplatnoj rampi.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: