Komšije u problemima: Skaču cene, po primanjima i dalje na dnu EU

Inflacija u Bugarskoj je usporila u maju na 3,5 odsto sa nivoa od 3,7 procenata iz prethodnog meseca, objavio je Nacionalni institut za statistiku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2019.

13:18

Komšije u problemima: Skaču cene, po primanjima i dalje na dnu EU
foto: Depositphoto, leungchopan

Potrošačke cene su u maju porasle za 0,1 odsto na mesečnom nivou, nakon rasta u aprilu od 0,5 procenata, pokazuju podaci NSI, prenosi portal SeeNews.

Hrana i bezalkoholna pića, na koje odlazi najveći deo mesečnih prihoda, u maju ove godine bili su skuplji za 5,8 procenata u odnosu na isti mesec godinu ranije, cene stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva su porasle za 4,4 posto, a transporta za 2,5 odsto.

Inflacija u Bugarskoj najsporila je bila u decembru 2013. kada je iznosila 1,6 odsto na godišnjem nivou, što je bio najniži nivo od 1999. godine.

Najniže prosečne plate u EU zabeležene su u Bugarskoj 457 evra, a stepenicu ispred njih je Rumunija, gde prosečan radnik zaradi 565 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: