Austrija želi da smanji zaduživanje u švajcarskim francima

Većina deviznih kredita u Austriji zaključena je u švajcarskim francima, što se pokazalo kao ne baš dobro rešenje.

Izvor: Indikator.ba

Nedelja, 16.06.2019.

09:37

Austrija želi da smanji zaduživanje u švajcarskim francima
FOTO: Depositphotos, ginasanders

Prema podacima Uprave za finansijsko tržište (FMA), ukupne obaveze u stranoj valuti u Austriji iznose 14,5 milijardi evra. Devizni krediti fizičkih lica nastavili su da padaju u prvom kvartalu 2019. godine, saopštila je Uprava za finansijsko tržište (FMA).

U skladu s tim, kreditiranje domaćinstva u stranim valutama je opalo za 480 miliona evra, ili 3,2 posto, u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti period prethodne godine za skoro 2 milijarde evra, ili 12,3 posto.

Kao rezultat toga, preostali volumen deviznih kredita opao je za 71,4 posto u konstantnoj valuti od svog vrhunca u 2008. godini. U apsolutnom iznosu, međutim, 14,46 milijardi evra je još uvek u stranoj valuti. Udeo deviznih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu trenutno je manji od desetine (9,3 posto), dok je na vrhuncu bio oko trećine (31,8 posto).

Čak 96,1% deviznih kredita je denominirano u švajcarskim francima, a 3,6% u japanskom jenu. Od početka 2008. švajcarski franak je aprecirao za 48 odsto u odnosu na evro, čineći kredite značajno skupljima za otplatu u evrima. U prvom kvartalu 2019. godine, kurs švicarskog franka se kretao između 1.1181 i 1.1436 u odnosu na euro.

"Nastavićemo na doslednom putu ka održivom smanjenju obima kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima, s obzirom na to da su finansijska kriza i valutna previranja dramatično pokazala da su kumulativni rizici ovog oblika finansiranja jedva upravljivi i trošak ogroman", rekao je izvršni odbor FMA, Helmut Etl i Klaus Kumpfmiler.

Strategija je konzistentno ograničavanje rizika za potrošače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: