Belgijanci hoće da grade golf teren kod Budve

Prvi golf teren sa 18 rupa na brdu Spas iznad Budve mogao bi uskoro da bude izgrađen, pošto je pokrenuta izrada izmena Lokalne studije lokacije (LSL) Spas.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

08:53

Belgijanci hoće da grade golf teren kod Budve
FOTO: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Izradu studije pokrenulo je Ministarstvo održivog razvoja na zahtev Vlade Crne Gore.

Ovaj projekat je pre 10.5 godina promovisao aktuelni počasni konzul Belgije Žan Luk Dumortije.

"Cilj izmena i dopuna LSL Spas je da se preispitaju urbanistička rešenja u okviru važeće lokalne studije lokacije i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, sporta i rekreacije", navodi se u odluci Vlade.

Oni dodaju i da je incijativu za izmene planskog dokumenta podnela firma Hill Spas, u kojoj je prvobitno Dumortije bio ovlašćeni zastupnik, a koja je sa nekoliko povezanih kompanija, koje kontroliše počasni konzul, vlasnik gotovo 80 hektara na brdu Spas.

Građani Budve, kako pišu Vijesti, godinama unazad su slušali o nesvakidašnjem projektu koji treba da Budvi da novi nivo i omogući joj da bude konkurentnija u odnosu na ostale destinacije. Ipak, do realizacije toga, nije se odmaklo od makete budućeg golf terena, turističkih sadržaja, ali i vila za prodaju.

Da se nešto zaista ponovo počelo raditi, znalo se nakon susreta gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića pre gotovo dve snedelje sa ambasadorom Belgije, da bi potom prošle sedmice primio i Dumortijea.

Krajem 2012. Vlada je dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310 hiljada kvadrata na brdu Spas unese kao kapital u firmu, Montenegro Golf Course, joint venture, društvo koje su prethodno osnovali opštinsko preduzeće Budva holding i kompanija R.E.B. golf, u kojoj je Dumortije ovlašćeni zastupnik. Tu firmu osnovala je kompanija Hill Spas, koja je sada inicirala kod Vlade izmene planskog dokumenta.

Do preknjižavanja zemlje na Spasu na zajedničku firmu nikada nije došlo, niti do realizacije projekta. U međuvremenu, Opština je prije pet godina ugasila kontroverznu firmu Budva holding, ali obaveze prema Dumortijeu su ostale.

Čak je pre sedam godina Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko-tehničke uslove za pripremu tehničke dokumentacije za gradnju golf terena i pratećih hotelskih sadržaja. Te uslove je potpisao tadašnji ministar Predrag Sekulić, a njima je aminovano da se golf teren gradi na 45 hektara.

Bilo je odobreno i da se gradi hotel sa maksimalnih pet spratova, dok bi vile imale dva sprata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: