Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla

Vina Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla "Srem – Fruška gora" nosiće oznaku geografskog porekla za Sremski vinogradarski rejon.

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

13:46

Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla
FOTO:B92, Nataša Stojanoviæ

Oni su to priznanje dobili krajem maja od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede. Pre toga, udruženje je tri godine radilo na Elaboratu o proizvodnji vina s geografskim poreklom i pre dve sedmice, rešenjem Ministarstva, dobilo je pravo da u narednoj berbi grožđa na njihovim vinima stoji oznaka "Sremski rejon / Srem".

Oznaka geografskog porekla predstavlja veliki uspeh, od kojeg će koristi imati vinari, potrošači i država. Istovremeno promoviše destinacije Srema u svrhu razvoja turizma, podstiče proizvođače grožđa, a potrošačima daje sigurnost da su vina kontrolisana i kvalitetna.

"Elaboratom se štiti poreklo 147 etiketa vina iz 34 vinarije-članice udruženja", kaže predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora Gordan Bašić.

Dodaje da je tu 17 tipova belih, suvih i polusuvih vina, sedam roze suvih i polusuvih vina, 16 crvenih suvih i polusuvih vina, jedna vrsta polusuvog slatkog vina, jedna vrsta belog kvalitetnog penušavog vina i jedan tip roze kvalitetnog penušavog vina".

Naredni korak, kaže Bašić, biće zaštita geografskog porekla za uže područje Fruške gore, da bi i ta vina dobijena od grožđa s Fruške gore dobila oznaku Fruškogorsko vinogorje – Fruška gora.

Na području naše zemlje sada, uz Sremski rejon / Srem postoji šest vinogradarskih rejona s oznakom geografskog porekla sa ukupno 64 vinarije, od kojih su, skreće pažnju Bašić, čak 34 iz Srema, što najbolje oslikava koliki je uspeh ostvaren dobijanjem oznake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: