"Zloupotrebljeno stanovništvo": Građani zaustavili izgradnju mini-hidroelektrane

Pripremni radovi za izgradnju male hidroelektrane na reci Bukovici na severu Crne Gore biće obustavljeni do donošenja odluke Vlade o tom pitanju.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

17:54

Foto: Epa, ABEDIN TAHERKENAREH

Biće obustavljeni i protesti građana koji traju skoro mesec dana, izjavila je ministarka ekonomije Vlade Crne Gore Dragica Sekulić, nakon sastanka u opštini Šavnik.

"U velikoj je meri zloupotrebljeno ono sa čim se suočava lokalno stanovništvo", ocenila je Sekulićeva, a prenose podgorički mediji.

Predsednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić poručio je da će lokalna uprava podržati svaku odluku Vlade.

"Važno je da smo se dogovorili, staće radovi na ovoj lokaciji dok se sve ne preispita”, poručio je Vujačić.

Do konačne odluke Vlade, kako je kazao, lokalna uprava se neće oglašavati.

Ministarka je danas sa saradnicima obišla lokaciju na kojoj su započeti pripremni radovi za izgradnju male hidroelektrane na reci Bukovici.

Građani sela Bukovica oštro se protive gradnji malih hidroelektrana na istoimenoj reci na severu Crne Gore i skoro mesec dana protestuju kako bi sprečili da mašine počnu da rade.

Prema podacima iz istraživanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, male hidroelektrane grade članovi porodice i neki od najbližih prijatelja aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

Đukanović je, dok je bio premijer, dozvolu za gradnju mini HE potpisao kompaniji koja je u vlasništvu njegovog sina Blaža i bratu od ujaka Milivoju Maksimoviću, koji treba da gradi na Bukovici.

Elektroprivreda Crne Gore je po zakonu u obavezi da otkupi svu struju koju proizvedu male HE.

Građani Crne Gore do sada su preko računa za struju plaćali struju iz obnovljivih izbora koja je znatno skuplja, ali je Vlada posle oštre reakcije dela javnosti donela odluku da se ubuduće ta naknada plaća iz budžeta.

Vlada je u međuvremenu saopštila i da neće više izdavati dozvole za gradnju HE, sa obrazloženjem da se u Crnoj Gori već proizvodi struja iz obnovljivih izvora u skladu sa evropskim pravilima.

U Crnoj Gori se proizvodi 33 odsto struje iz obnovljivih izvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: