Plan: Amerika "gasom slobode" ruši rusku dominaciju

Još američkog gasa iz škriljaca namenjeno je Evropi nakon što je kompanija koja stoji iza projekta izvoza gasa iz Luizijane proširila dogovor sa Poljskom.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

16:20

Plan: Amerika
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Tako je stvorila potencijalnu alternativu gasu iz Rusije, koja je najveći i najjeftiniji snabdevač gasom u Evropi.

Venture Global LNG Inc poslaće poljskom PGNiG-u 2,5 milliona tona tečnog naftnog gasa, milion tona više nego što je prvobitno dogovoreno. Taj ugovor povećava šanse da će Venture Global nastaviti sa svojim 8,5 milijardi dolara vrednim projektom, za koji se ne očekuje da će startovati pre 2022. godine, objavio je Moskva tajms.

Ovaj ugovor primer je napora Trampove administracije da više gasa, koji je on nazvao „molekulima američke slobode“, izvezu prekomorskim kupcima kao oruđe spoljne politike.

Iako su američke isporuke u Evropu porasle, Rusija ostaje najveći i najjeftiniji snabdevač gasom za Evropu – a zvanična Moskva možda testira izdržljivost američkih izvoznika povećavajući isporuke putem gasovoda, prema podacima Sitigrupa.

Predsednik SAD Tramp rekao je u sredu kako razmatra da upotrebi sankcije ne bi li zaustavio gradnju gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

Evropa je postala vruća tačka za TNG jer Nemačka, Grčka i Hrvatska razmišljaju o gradnji uvoznih terminala i traže alternative za isporuke gasovodima iz Rusije, dok proizvodnja u Severnom moru i Holandiji pada.

„Danas je vrlo, vrlo važan dan u odnosima između Sjedinjenih Država i Poljske“, kazao je ministar energetike SAD Rik Peri, pre nego što je objavio dogovor o TNG-u. „Naša zajednička briga za enegetsku bezbednost čini nas jačima“, dodao je Peri.

Poljska se takođe saglasila da kupuje TNG sa planiranog izvoznog terminala u Sempra Energya u Port Arturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: