Tenzije zbog kupovine oružja: "Niko nije u poziciji da nam preti i postavlja ultimatume"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da "niko" nije u poziciji da preti odbrambenoj politici njegove zemlje ultimatumima.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

12:52

Tenzije zbog kupovine oružja:

Čavušoglu je to rekao regujući na pismo vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šanahana iz prošle nedelje.

Govoreći na konferenciji sa svojim francuskim kolegom Žanon-Ivom Le Drijanom, Čavušoglu (desno na slici) je kazao da Šanahanovo pismo neće primorati Tursku da odustane od odluke o kupovini ruskog raketnog sistema S-400.

Turski diplomata ponovio je da će se američka zabrinutost zbog kupovine S-400 rešiti putem radne grupe formirane u saradnji sa Rusijom.

U Šanahanovom pismu poslatom vladi u Ankari, Sjedinjene Države upozorile su da će suspendovati Tursku u potpunosti iz zajedničkog programa aviona F-35 ako nastavi sa planiranom nabavkom S-400 sistema od Rusije.

U međuvremenu, Predstavnički dom SAD ododbrio je predložene sankcije Turskoj zbog nabavke tog naoružanja.

Turska je osudila sve pokušaje SAD da blokiraju realizaciju dogovora sa Rusijom, a Šanahanovo pismo okarakterisano je kao da „nije u duhu savezništva dve zemlje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: