ZF otvorio fabriku u Pančevu: "Prvi u regionu proizvodićemo dušu motora"

U Pančevu je danas u industrijskoj zoni otvorena fabrika nemačke kompanije ZF za proizvodnju delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu.

Izvor: Tanjug, B92

Sreda, 12.06.2019.

10:10

ZF otvorio fabriku u Pančevu:
Foto: Tanjug/RADE PRELIC

Svečanom otvaranju u okviru divizije E-mobiliti (E-Mobility) prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom obratio se okupljenima.

"Danas je veliki dan za Srbiju, južni Banat i Pančevo. Mnogo truda je uloženo i zahvalan sam ljudima koji su na tome radili. Za ovakve dane živimo. Ovakvi dani pokazuju rezultate rada. Mnogo ljudi moralo je da radi i mnogo stvari da bude urađeno da bi jedan ZF mogao da zapošljava ljude ovde", rekao je Aleksandar Vučić.

"Pre manje od godinu dana ništa ovde nije bilo, a danas je veličanstvena fabrika sa najmodernijom tehnologijom. Danas možemo da se ponosimo ovom velikom fabrikom. Sve što je najsavremenije nalazi se ovde u ZF-u", kazao je predsednik.

"Bićemo prva od zemalja u regionu koja će imati proizvodnju duše motora", istakao je Vučić.

On se posebno zahvalio Milanu Grujiću - "nemačkom Srbinu".

"Kao što ja imam u kabinetu srpskog Nemca, tako i mi imamo nemačkog Srbina Milana Grujića, i hoću njemu posebno da se zahvalim jer nam je on mnogo pomogao da ZF bude ovde i da uradimo važan i veliki posao", naveo je.

Kako je istakao, ova fabrika nije značajna samo zbog davanja posla, nego i zbog najsavremenije tehnologije, čiju proizvodnju su doneli u Srbiju.

Istakao je da će cena nafte u budućnosti da ide "dramatično visoko" i da će zbog toga svi preći na električne automobile.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru divizije E-mobiliti, prisustvali su i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-mobiliti Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je proizvodni pogon ZF-a u Pančevu dokaz odlične ekonomske saradnje Nemačke i Srbije i ocenio da je Srbija ostvarila impresivne makroekonomske rezultate.

Dolazak ZF-a, moćne kompanije koja posluje u više od 40 zemalja, u Srbiju, u Pančevo, siguran je znak i put za nove investitore, ne samo iz Nemačke, već i iz drugih zemalja, poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U fabrici će se proizvoditi i auto-delovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. Tražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Radovi na izgradnji nove fabrike u Pančevu su počeli u junu 2018. godine, a prva faza izgradnje koja je sada već u funkciji pokriva površinu od 25.000 kvadratnih metara.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata. ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: