Nema penzije? Radni vek će se poklopiti sa životnim vekom VIDEO

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

19:18

Nema penzije? Radni vek će se poklopiti sa životnim vekom VIDEO

Sinidikati su odmah odbacili ovakav predlog, smatrajući da od njega jedino mogu da imaju korist funkcioneri u javnim i državnim preduzećima.

Naruku ovom predlogu ne ide ni podatak koliko prosečno žive građani Srbije. Naime, ako se može suditi po statistici, muškarci žive 71 godinu, a dame oko 75.

Sa najnovijom inicijativom da se u penziju ide u sedamdesetoj, radni vek bi bukvalno mogao da se izjednači sa životnim vekom, prenosi Prva TV. Protivnici ove ideje ukazuju i na to da bi mladi onda još teže dolazili do posla.
Pre jedne decenije u Evropi je radilo 320 miliona ljudi i od tada se broj konstantno smanjuje. Procenat zaposlenih koji imaju između 25 i 54 godine stabilan je i visok. Međutim, trend je i da broj zaposlenih starijih od 54 raste, dok istovremeno sve manje mladih do dvadeset četvrte dolazi do posla.

Poslodavci kažu da za to što se prednost daje iskustvu, a ne mladosti, postoji nekoliko argumentovanih objašnjenja.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: