Istraživanje: 43 odsto potrošača se plaši da će dobiti pogrešan proizvod preko interneta

Najčešći onlajn kupci su mladi, a među potrošačima koji imaju sumnje u ovakvu trgovinu 43 odsto se i dalje plaši da će dobiti pogrešan proizvod.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2019.

15:20

Istraživanje: 43 odsto potrošača se plaši da će dobiti pogrešan proizvod preko interneta
FOTO: Depositphotos, VadimVasenin

To je pokazalo istraživanje o elektronskoj trgovini koje je sprovedeno u okviru projekta Jačanja elektronske trgovine u Republici Srbiji i koje su pomogli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID.

Među firmama koje nude proizvode i usluge gotovo tri četvrtine ima onlajn prodaju, a kao najveću prepreku za dalji razvoj u ovom sektoru kompanije navode manjak edukacije kako prodavaca tako i potrošača.

"Istraživanje je pokazalo da je naš najveći neprijatelj neznanje i nedovoljna informisanost pre svega potrošača ali u značajnoj meri i trgovaca o mogućnostima elektronske trgovine", istakla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da je neophodno povećati svest građana o benefitima elektronske trgovine i izgraditi poverenje.

"Kod građana vlada određeno ubeđenje da je to nebezbedno, da roba koja se dobija nije ona koja se naruči, da roba ne može da se vrati, a to su sve netačne informacije jer čak 85 odsto građana nije nikada imalo reklamaciju kada je kupovalo preko intereneta a roba može da se vrati", rekla je ona i dodala da su to sve predrasude prema elektronskoj trgovini.

Izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini umnogome će doprineti razvoju elektronske trgovine, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Obim elektronske trgovine u Srbiji iz godine u godinu raste, a prošle godine je iznosio 317 miliona američkih dolara, dok se ove godine očekuje da dostigne 354 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: