Antić: Gasne elektrane rešavaju ekološke probleme

Gradnja gasnih elektrana rešiće velike ekološke probleme, ali i doprineti korišćenju novih izvora energije, pre svega obnovljivih, izjavio je Aleksandar Antić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2019.

14:54

Antić: Gasne elektrane rešavaju ekološke probleme
Foto: Epa/Carlos Ibarra

Ministar energetike je na otvaranju Nedelje energije u Beogradu rekao da Srbija nastoji da prati trendove, da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, te da u Srbiji sada postoji više od 500 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE).

"Da bi potrošnja iz obnovljivih izvora energije bila kvalitetnija i da bismo išli napred moramo da gradimo ili gasne elektrane, ili reverzibilne hidroelektrane, čime bi sistem bio izbalansiran kad nema vetra i sunca, jer moramo da imamo sigurno snabdevanje", rekao je Antrić.

On je rekao da se planira i ozbiljno radi na gradnji gasnih elektrana u saradnji sa ruskim "Gasporomom", te dodao da je energetska efikasnost jedna od ključnih oblasti u Strategiji razvoja energetike.

U proteklih nekoliko godina više od 300 miliona evra investirano je u različite ekološke projekte, a cilj je da se postignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koji važe u EU, kazao je ministar.

Antić je naveo i da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, a da će do 2025. biti završen ciklus sa dodatnih 700-800 miliona evra.

Ušteda energije je veoma važna, napomenuo je i dodao da je u proteklih nekoliko godina kroz budžetski fond za energetsku efikasnost obavljena sanacija 53 objekta, vrtića, škola, doma zdravlja, a da su rezultati fantastični.

Ti objekti sada imaju uštedu od 40 odsto u finalnoj energetskoj potrošnji, dodao je ministar. U tom je fondu, kako je naveo, ove godine značajno više novca, a u planu su nove sanacije objekata, što sve treba da doprinese uštedi energije.

Najavio je da Ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost i dodao da će gasovod koji će ići od Bugarske prema Mađarskoj kroz Srbiju omogućiti da naša zemlja ispuni i realizuje planove na daljoj gasifikaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: