Cenzura sve jača: Pred godišnjicu protesta zabranjeni preostali mediji na engleskom

Kineski cenzori blokirali su sajtove Vašington posta i Gardijana u toj zemlji povodom 30. godišnjice protesta na Tjenanmenu, objavio je Vašington post.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

07:19

Cenzura sve jača: Pred godišnjicu protesta zabranjeni preostali mediji na engleskom
Foto: Depositphotos/ValeryBocman

Dok zapadni zvaničnici i mediji optužuju Kinu da sputava slobodu govora, kineski zvaničnici kažu kako štiti “suverenitet svoje zemlje na internetu”.

Vašington post i Gardijan bili su poslednji preostali mediji na engleskom jeziku u unutrašnjosti Kine koji se mogu koristiti bez korišćenja posebnog softvera, tvrdi Greatfire, organizacija koja prati cenzuru.

Kina je pojačala cenzuru pred 30. godišnjicu, pa je tako Vikipedija zabranjena na svim jezicima, a CNN je blokiran nakon što je objavio priču o godišnjici protesta na Tjenanmenu.

Za sada se ne zna da li će Vašington post i Gardijan biti trajno zabranjeni.

Drugi mediji poput Njujork tajmsa, Volstrit žurnala, zabranjeni su već godinama, kao i gigantske društvene mreže poput Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i servisa kao što su Dropboks ili Votsap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: