Prva GM životinja odobrena za ishranu: Losos uskoro u prodavnicama

Genetski modifikovani losos stiže na police prodavnica u SAD, ali ne dolazi iz najveće savezne države za uzgoj lososa, već iz Masačusetsa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.06.2019.

15:19

Prva GM životinja odobrena za ishranu: Losos uskoro u prodavnicama
Foto: Epa/YONHAP

Kompanija Aqua Bounty Technologies iz Masačusetsa saopštila je da bi prodavnice mogle da počnu sa prodajom genetski modifikovane ribe do kraja 2020. godine, prenosi AP.

Takva vrsta ribe modifikovana je sa dodatim genima druge ribe kako bi narasla duplo više od običnog lososa.

Kompanija je modifikovala lososa iz Atlantika, vrstu koja čini okosnicu svetske industrije lososa.

Najveći proizvođač klasičnog lososa iz Atlantika u SAD je Mejn koji proizvodi oko 15,9 miliona kilograma lososa godišnje, a trenutno je u procesu odobravanje rada dve nove farme lososa.

Međutim, farmeri u Mejnu uopšte ne uzimaju u obzir mogućnost da proizvode genetski modifikovanu ribu, rekao je izvršni direktor Udruženja akvakulture Mejna Sebastijan Bel, napominjući da bi mnogi uslovi trebalo da budu ispunjeni pre nego što se to promeni.

"Nemamo interes da gajimo GMO lososa, ali zadržavamo pravo da preispitamo tu poziciju", rekao je Bel.

Losos kompanije Akva baunti je prva genetski modifikovana životinja za koju je odobreno da mogu da je koriste ljudi, a osim u SAD odobreno je i njeno korišćenje i u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: