Cena prejaka: Kupuju F-16, ali samo za paradu, štede na raketama

Američka Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane (DSCA) objavila je obaveštenje Kongresu o mogućoj prodaji aviona F-16 Bugarskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

15:58

Cena prejaka: Kupuju F-16, ali samo za paradu, štede na raketama
Foto: Epa/MALTON DIBRA

U obaveštenju, koje je dostavljeno još 30. maja, naveden je spisak planirane nabavke dobara i usluga čija je približna vrednost 1,673 milijarde dolara.

Članovi Kongresa sada imaju rok do 14. juna da prouče dokument i ukoliko nađu bilo šta što ne odgovara interesima SAD, imaju pravo da ga ne odobre, piše portal Tangosix.rs.

Pošto do sada gotovo da nikada nije bilo takvih prigovora, može se očekivati da sporazum bude prihvaćen, nakon čega bi Bugarskoj trebao biti poslat zvaničan odgovor odnosno tzv. pismo o ponudi i prihvatanju (LOA), što bi moglo da se dogodi krajem juna.

Nakon toga Bugarska bi imala 60 dana za potpisivanje ugovora ili da, ukoliko joj ponuđeni sporazum ne bude odgovarao, ponovo pokrene proces pregovora.

Narudžbina Bugarske

U dokumentu DSCA nalazi se detaljan spisak opreme koje je Bugarska zatražila u svom pismu zahteva (LOR) koje je poslato 27. februara ove godine. Sem aviona i prateće opreme, posebno se navodi tehnika za opsluživanje vazduhoplova, zemaljska oprema, dokumentacija, obuka pilota i pripadnika vazduhoplovnotehničke službe kao i druga prateća roba i usluge.

Pored osam aviona F-16C i D Block 70/72, tu je i 10 motora, devet radara AN/APG-83, 9 sistema za samozaštitu AN/ALQ-211, devet sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS, 10 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS, devet sistema za raspoznavanje "svoj-tuđ" APX-126 AIFF, 18 radiostanica AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN, devet bacača mamaca AN/ALE-47 sa 4140 patrona, 48 gredastih nosača ubojnih sredstava LAU-129.

Tu je zatim određena količina rezervnih delova, potom sistem za planiranje misije JMPS, 20 kompleta sistema za prikaz podataka na kacigi pilota JHMCS II, 10 uređaja za letenje noću (NVG) kao i dve zemaljske stanice ROVER 6i za prenos slike i podataka iz nišansko-navigacijskih kontejnera koje mogu da nose avioni.

Naoružanje

Kada je u pitanju naoružanje, zatražene su veoma male količine ubojnih sredstava, svega 40 raketa i 52 bombe. Od raketa vazduh-vazduh tu je 16 raketa AIM-120C-7 AMRAAM srednjeg dometa i 24 rakete AIM-9X Sidewinder malog dometa. Pored toga tu je i jedan rezervni sistem za samonavođenje rakete AMRAAM, četiri rezervna sistema samonavođenja raketa Sidewinder, 16 školskih raketa AMRAAM i osam školskih AIM-9X.

Od ubojnih sredstava vazduh-zemlja na spisku su 24 klasične avio-bombe Mk 82 i šest školskih bombi istog tipa. Za pretvaranje bombi Mk 82 u vođena UBS zatraženo je 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju laserski i GPS vođene bombe GBU-49 Enhanced Paveway II zajedno sa 13 setova MAU-210 ECCG. Tu je potom 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju inercijalno i GPS vođene bombe GBU-54 Laser JDAM. Preostalu količinu bombi čini 28 malogabaritnih planirajućih inercijalno i GPS vođenih GBU-39 SDB. Planirana je nabavka samo četiri nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper ATP. Osim topova M61 Vulcan kalibra 20 mm koji se nalaze na avionima, iskazana je potreba za jednim rezervnim a uz Vulkane bi ukupno išlo 8250 granata PGU-27A/B.

Parlament odobrio milijardu dolara

Bugarska je još krajem 2018. godine odlučila da, u okviru procesa nabavke višenamenskih borbenih aviona krene u pregovore sa SAD koje su ponudile nove F-16 Block 70/72. Budžet za prvu fazu odnosno kupovinu prvih osam aviona koji je odobrio bugarski parlament iznosi 1,03 milijarde dolara sa PDV-om.

Prvobitna američka ponuda za avione, osnovnu i dodatnu opremu, obuku i naoružanje vazduh-vazduh je na osnovu Zahteva za predlog (RFP) procenjena na nešto preko 1,1 milijardu dolara ali je Bugarska u pismu zahteva svoje potrebe proširila pa je nakon toga moguća suma porasla na oko 1,5 milijardi dolara.

Sada su SAD predočile da je cena svega zatraženog 1,673 milijarde dolara a, kako navodi portal Aeropres, to je suma bez bugarskog PDV-a što dodatno podiže cenu na preko dve milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: