Tramp srušio berze: Sunovrat akcija proizvođača automobila

Akcije proizvodjača automobila u Aziji i Evropi krenule su nizbrdo.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.05.2019.

15:29

Tramp srušio berze: Sunovrat akcija proizvođača automobila
Foto: Depositphotos, Thomaspajot, 7002864

Strmoglav pad se desio nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će u junu uvesti tarife na uvoz proizvoda iz Meksika.

Akcije BMW-a, Dajmlera i Folksvagena, koji imaju fabrike u Meksiku kako bi iskoristili niže troškove rada i trgovinske sporazume SAD sa južnim susedom, pale su jutros za čak 2,9 odsto, prenosi agencija Rojters.

Gubitke su pretrpele i akcije azijskih proizvodjača automobila. Do kraja trgovinskog dana u Tokiju, akcije Nisana su pale za 5,31 posto, Tojota je oslabila za 2,85 procenata, a Mazda za 7,13 posto.

Slični gubici su zabeleženi i u Južnoj Koreji, gde je Kia Motors registrovao pad cene akcije od 4,49 procenata.

Tramp je najavio da će na robu iz Meksika uvesti tarifu od 5,0 odsto, i da će carinsku stopu svakog meseca povećavati dok 1. oktobra ne dostigne 25 odsto, ukoliko Meksiko ne preduzme hitne akcije protiv ilegalne imigracije preko američke granice.

Portparol Audija, VW-ove podružnice, kaže da kompanija vrlo pažljivo prati razvoj situacije, ali da je prerano da spekuliše o ishodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: