Zagrebački fratri postali biznismeni: Njihov proizvod postao hit na tržištu

Manastir Svetog Duha u Zagrebu dom je franjevaca konventualaca, koji su započeli novu tradiciju hrvatskog manastirskog piva.

Izvor: Veèernje List

Četvrtak, 30.05.2019.

14:44

Zagrebački fratri postali biznismeni: Njihov proizvod postao hit na tržištu
FOTO: Epa/WILL OLIVER

Franjevaca konventualaca na Svetom Duhu ima 23, a njihove svakodnevne aktivnosti uključuju i održavanje velikog zdanja samostana i bratstva, crkve Župe Svetog Antuna Padovanskoga, prelepog dvorišta i vrta, zasada vinove loze, a onda i proizvodnju vina, i maslinovog ulja za potrebe samostana, ali i vođenje kuhinje.

Da bi manastir bio dobro održavan mora da ima dobre izvore prihoda, pa su se franjevci dosetili da počnu s proizvodnjom piva.

Fra Tomislav Glavnik, poglavar samostana, prvi je došao na tu ideju.

"Želeo sam prvo da podržimo ideju naših povratnika iz Kanade Dubravke i Miroslava Šamije i njihovih partnera Marka Blagovića i Filipa Peša koji su želeli da pokrenu proizvodnju piva. Predložio sam im da to, eventualno, napravimo zajedno. Porodica Šamija je dala podršku, Marko Blagović je pomogao s receptom koji je trebalo isprobati", priča on.

Pošto su smatrali da je najpoštenije da ovo poslovanje izdvoje iz samostana, osnovali su kompaniju, koja će moći da prodaje pivo uz izdavanje fiskalnih računa.

"Najveća je želja, a to nam je u planu koji će se, nadam se, ostvariti i pre rokova, da otvorim pivnicu u krugu samostana", piča fra Glavnik.

Do tada pivo Sveti Anto proizvodi se u pivnici Crafter’s u Leprovici kod Rugvice.

"S.anto zapravo znači Sveti Anto, pa kada sam doneo prvu etiketu, neko je od braće primetio – nedostaje tačka! I sada imamo lepu etiketu koju je izradio naš bivši framaš i vrstan dizajner Tvrtko Zelić i originalno ime s dobrim, pitkim pivom za koje verujemo da će ga ljudi rado prihvatiti, a mi ćemo ga prodavati po korektnim cenama i ispod onih tržišnih", kaže on.

Prvih 2.000 boca piva S.anto je već prodato, a mnogi ugostiteljski objekti su već pokazali interesovanje za njhov proizvod, tako da već spremaju nove vrste piva. Do idućeg Božića izbaciće tamno pivo u prodaju.

Inače, manastirska proizvodnja piva nije ništa novo. Ona su, naime, veoma popularna u svetu zbog visokog kvaliteta. Nemački manastiri poznati su upravo po proizvodnji kvalitetnog piva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: