Aktivirane garancije: Za neizgrađene brodove obveznici platili 595 miliona evra

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić izjavio je da iznos koji su poreski obveznici do sada platili zbog Uljanika dostiže 595,3 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2019.

13:47

Aktivirane garancije: Za neizgrađene brodove obveznici platili 595 miliona evra
Foto: Epa/DAVID CHANG1

Toliko koštaju do sada aktivirane garancije za gradnju brodova u Uljaniku koji nisu izgrađeni.

Naime, Novom listu je iz vlade potvrđeno da su garancije za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski "Jan De Nul" aktivirane, čime je državni budžet ostao "kraći" za više od 900 miliona kuna (oko 121,3 miliona evra).

"Odgovarajući na pitanje novinara, uoči sednice vlade, Marić je saopštio da su u proteklih nekoliko dana ’izregulisane obaveze’, tako da poslednja cifra onoga što je plaćeno po osnovi garancija koje su aktivirane za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 miliona kuna (16,2 miliona evra)", navodi se u tekstu.

Na pitanje da li predviđa dalji rast BDP-a ili stagnaciju, hrvatski ministar finansija odgovorio je da predviđa rast.

"Od tromesečja do tromesečja pratimo dinamiku, sada smo svi zadovoljni jer je došlo do ubrzanja ekonomske aktivnosti. Iz ove današnje perspektive treba videti šta će biti u ostatku godine", rekao je Marić.

Podsetio je da je vlada za celu godinu projektovala rast od dva i po posto, na osnovu čega je pravila plan budžeta.

"Već na temelju ovog rezultata za prvo tromesečje moguće je praviti korekcije procena rasta za celu godinu, ali vlada to još u ovom trenutku ne radi", dodao je. Hrvatski privredni rast u prvom tromesečju 2019. godine iznosio je 3,9 odsto na godišnjem nivou, objavio je u sredu Državni zavod za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: