Izveštaj EK: Državna avio-kompanija pred bankrotom

EK je u izveštaju o napretku Crne Gore konstatovala probleme u državnim kompanijama Montenegro erlajns i Železnički prevoz (ŽPCG) zbog dugova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2019.

12:03

Izveštaj EK: Državna avio-kompanija pred bankrotom
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

U delu izveštaja posvećenog funkcionalnoj tržišnoj ekonomijii, Brisel dovodi u pitanje državnu pomoć Montenegro erlajnsu i restrukturiranje "zaduženog nacionalnog avio-prevoznika", prenosi podgorički sajt Investitor.

"Nacionalna avio-kompanija dobila je značajan deo subvencija, ali i dalje duguje značajan iznos duga, uključujući dug Poreskoj upravi, čime je preduzeće izloženo riziku od bankrota", upozorava Komisija i ocenjuje da se kompanija suočava s problemom finansijske održivosti.

Naime, Montenegro erlajnsu je poslednjih godina redovno dodeljivana državna pomoć, suprotno preuzetoj obavezi Crne Gore da će tu vrstu podrške dodeljivati jednokratno.

Crnogorska vlada godinama pokušava da nađe strateškog partnera za nacionalnog avio-prevoznika, a posljednji pokušaj bio je s nemačkim fondom 4K Invest, vlasnikom slovenačkog Adria ervejza, ali su pregovori propali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: