Uspela prevara: "Grčka postala članica evrozone nakon falsifikovanja statistike"

Grčka dostavila Evrostatu falsifikovane podatke o ekonomskim pokazateljima zemlje, što je zauzvrat otvorilo Atini put u evrozonu 2001. godine.

Izvor: Sputnik

Petak, 24.05.2019.

16:45

Uspela prevara:
Foto: Depositphoto, PanaceaDoll, 59105847

Ovo je izjavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u intervjuu za "Bild".

"Monetarna unija treba da bude pouzdanija od braka, inače u nju niko neće verovati. Upravo zbog toga, pre nego nego što se bilo koja zemlja primi u evrozonu, sve treba proveravati detaljnije nego što se to činilo ranije. Istina je da je Grčka 2001. godine postala članica evrozone nakon falsifikovanja statističkih materijala", rekao je Junker, prenosi Sputnjik.

Evropska unije je 1. januara 1999. uvela jedinstvenu valutu za bezgotovinski promet.

Grčka je uhvaćena da je falsifikovala statističke podatke o nivou javnog duga i kasnije, što je izazvalo krizu suverenog duga evrozone u periodu 2010-2014. Početkom 2010. godine Evropska komisija je otkrila da su grčke vlasti falsifikovale finansijsku statistiku za 2009. godinu. Deficit državnog budžeta ove zemlje umesto navedenih 6 odsto (koji su već bili dvostruko veći od zahtevanih) tada je iznosio 12,7 odsto BDP-a. Kriza koja je usledila, umalo je dovela do raspada evrozone.

Poslednjih godina zemlje monetarne unije trpe posledice recesije iz 2010. godine i često su prisiljene da narušavaju zajedničke norme finansijskog ponašanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: