Berze u crvenom: Potonule akcije tehnoloških divova

Svetske berze su bile u padu jer je porasla zabrinutost investitora zbog trgovinskog rata, nakon što su obe strane pokazale da ne žure da se vrate pregovorima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

18:38

Berze u crvenom: Potonule akcije tehnoloških divova
Foto: Depositphotos/Thomaspajot

Na Volstritu, širi indeks S&P 500 je pao 1,1 odsto, industrijski Dau DŽons za 302 poena ili 1,1 odsto na 25.474 poena, a tehnološki Nazdak za 1,3 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su akcije Epla pale dva odsto, a Majkrosofta 1,4 odsto.

U padu su bile i deonice proizvođača čipova, poput Intela, Brodkoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usled pojeftinjenja američke "lake" nafte za pet odsto na 58,34 dolara za barel.

Evropske berze završile su trgovanje u drastičnom minusu zbog aktuelne zabrinutosti oko američko-kineskog trgovinskog spora.

Panevropski indeks Stoxx 600 pao je 1,4 odsto, prenosi CNBC, i dodaje da su gotovo sve berze u Evropi bile "u crvenom".

Britanski indeks FTSE 100 se srušio 1,5 odsto, a nemački DAKS i francuski KAK za po 1,8 odsto.

Međutim, akcije kozmetičke kompanije Ejvon (Avon) porasle su za 6,9 odsto nakon što je brazilska kompanija Natura objavila da preuzima Ejvon za 3,7 milijardi dolara. Time će se, kako ocenjuje AP, oformiti četvrta po veličini kozmetička grupacija na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: