Da li će imperija uzvratiti udarac: Kina ima moćno oružje protiv Amerike

Kina ima još jedno moćno oružje u eskalirajućem trgovinskom sporu protiv Vašingtona.

Izvor: Raša tudej

Četvrtak, 23.05.2019.

12:31

Da li će imperija uzvratiti udarac: Kina ima moćno oružje protiv Amerike
FOTO:Depositphoto, tangducminh

To je mogućnost embarga na metale retke zemlje koji se koriste u proizvodnji gotovo svega, od uređaja visoke tehnologije do borbenih aviona.

Predsednik Kine Si DJinping je ranije ove nedelje obavio rutinsku posetu jednom kineskom pogonu za metale retke zemlje, u uslovima rastućih tenzija između dve zemlje i ubrzo pošto su se SAD obrušile na kinesku tehnološku kompaniju Huavej.

Mada o tome nije objavljeno zvanično saopštenje Pekinga, ta poseta je izazvala bojazan da je Kina spremna da koristi te materijale, a posebno zabranu njihovog izvoza, u sporu protiv SAD, ocenjuje RT.

"Metali retke zemlje su zaista još jedan način na koji Kina može da uzvrati", kaže za RT nezavisni politički analitičar Alesandro Bruno.

Ona bi mogla da uvede velika ograničenja na metale retke zemlje koji su neophodni za izradu svih vrsta elektronske opreme, posebno telefona. To je prilična pretnja jer Zapad nema sopstvenu ponudu", pojasnio je on.

Ne iznenadjuje stoga što ti minerali nisu stavljeni na američku listu kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara koji se suočavaju sa većim uvoznim tarifama, ocenjuje RT.

Metali retke zemlje se, takođe, koriste u savremenom naoružanju, na primer u proizvodnji sistema za navođenje raketa i borbenih aviona. Američka industrija bi, ocenjuje RT, sigurno pretrpela bolan udarac ako bi Kina smanjila ponudu. SAD su 1990. godine bile največhi proizvođač metala retke zemlje, ali im je Kina odavno preotela tu krunu. Peking je 2018. godine proizveo 120.000 tona tih materijala, što je povećanje od 15.000 tona u odnosu na godinu ranije, dok je u SAD ukupno proizvedeno samo 15.000 tona, piše RT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: