Konačno podigli BDP: Građevinarstvo poguralo najveću evropsku ekonomiju

Bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke porastao je u prvom kvartalu ove godine za 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i za 0,7 procenata međugodišnje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

10:39

Konačno podigli BDP: Građevinarstvo poguralo najveću evropsku ekonomiju
FOTO: Depositphotos, bedobedo

To kažu podaci Saveznog zavoda za statistiku, Destatis. Potrošnja nemačkih domaćinstava je ubrzala najjačim tempom u osam godina, što je dovelo do oporavka privredne ekspanzije u prvom kvartalu.

Porast aktivnosti u građevinarstvu i iznenađujuće solidan izvoz takođe su pomogli najvećoj evropskoj ekonomiji da se vrati na uzlaznu putanju, izveštava Rojters.

Privatna potrošnja je skočila za 1,2 procenta na kvartalnom nivou, najviše od 2011. godine, doprinoseći rastu BDP-a sa 0,6 procentnih poena.

Investicije u građevinarstvu su bile veće za 1,9 odsto nego u prethodnom tromesečju, što je rezultiralo doprinosom BDP-u od 0,2 procentna poena.

Uprkos pojačanim trgovinskim tenzijama i neizvesnostima koje opterećuju poslovanje, izvoz je porastao snažnije od uvoza u prva tri meseca ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: