CG: Energetski pasoš zgrade obavezan od iduće godine

Energetski pasoš biće obavezan za sve nove zgrade, kao i one koje se rekonstruišu, prodaju ili daju u zakup, saopštili su iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

18:05

CG: Energetski pasoš zgrade obavezan od iduće godine
Foto: Depositphotos/potowizard

Ta odluka će početi da se primenjuje od sredine naredne godine

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu Marko Radulović rekao je da su preduslovi za dobijanje pasoša, odnosno primenu sertfikovanja zgrada, izrada nacionalnog inventara zgrada i razvoj softvera za proračun energetskih karakteristika.

"Realizacija inventara zgrada i softvera se za sada realizuje u skladu sa planiranom dinamikom. Rok je kraj ove godine“, rekao je Radulović, a prenela agencija Mina.

Ministarstvo će, kako je najavio, nakon isporuke softvera za sertifikovanje zgrada organizovati obuku za korišćenje novog softvera.

"Takođe, važeća regulativa koja se odnosi na sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada biće dopunjena i izmenjena u skladu sa zaključcima i rezultatima dobijenim tokom razvoja softvera i inventara zgrada“, naveo je Radulović.

U Ministarstvu očekuju da će obuka stručnih osoba za korišćenje novog softvera i dopuna postojeće regulative biti realizovane u prvoj polovini naredne godine, nakon čega će proces sertifikovanja zgrada početi u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: