"Galenika prodata u skladu sa zakonom, to je uspešna priča"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prodaja beogradske farmaceutske kompanije Galenika bila uspešna i u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta

Sreda, 22.05.2019.

16:44

Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Istakla je da su o privatizaciji bili obavešteni i Svetska banka i MMF.

"Galenika je uspešna priča. Doveli smo kompaniju koja dobro vodi Galeniku i pozitivno posluje. Galenika je danas kompanija iz koje se ne izvlači novac za funkcionere i partije, koja posluje po svim tržišnim principima i uplaćuje novac u budžet Srbije", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje zašto u javnom pozivu za prodaju te kompanije nije naveden podatak o konverziji duga, odnosno smanjenju duga sa 152 miliona evra na 43 miliona evra i konstataciju da je Galenika prodata kao prezaduženo preduzeće, a da je kupac dobio firmu rasterećenu dugova, Brnabićeva je kazala da "nema razloga da se kriju bilo kakve informacije".

"Galenika je bila jedna od firmi koje su bile čisti gubitaši. Protiv ljudi koji su vodili Galeniku su vođeni sporovi i oni su procesuirani i osuđeni", kazala je Brnabićeva i upitala novinarku da li misli da je država mogla da proda Galeniku sa dugovima i da li misli da bi neko pod tim uslovima za tu kompaniju dao 150 milona evra.

Istakla je da je Galenika kao ogroman gubitaš prodata za 16 miliona evra i da je nakon toga "bruto dodata vrednost Galenike prošle godine bila oko sedam milona evra, a ove godine se očekuje oko 33 miliona evra, dok je planirani rast prihoda 50 odsto".

Premijerka je istakla i da nije istina da su pojedini državni službenici lobirali za pojedine kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: