Đorđević za B92: Prekvalifikacija za 1.000 nezaposlenih, oni će proći informatičku obuku

Srbija kao i zemlje regiona poslednjih godina beleže veliki demografski pad.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

10:57

Đorđević za B92: Prekvalifikacija za 1.000 nezaposlenih, oni će proći informatičku obuku
Foto: Tanjug/ Rade Preliæ

Radno sposobno stanovništvo odlazi u razvijene zemlje, gde pronalaze bolje plaćene poslove.

Zbog odlaska stanovništva Vlada Srbije pre tri meseca formirala je Kooordinacioni tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija. U ovom telu su najviši državni funkcioneri i do sada su sastali četiri puta.

Kako za B92 navodi ministar u Vladi Srbije Zoran Đorđević, planira se donošenje Strategije i Akcionog plana kojim bi se uzele u obzir ne samo potrebe i planovi Republike Srbije, nego i usaglašavanje tih potreba i planova sa pravilima na međunarodnom tržištu rada.

o Da li imate precizan podatak koliko je za prethodne četiri godine građana Republike Srbije otišlo da radi u inostransvo? Koliko se njih vratilo?

- S obzirom na to da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne obrađuje prikupljanje statističkih podataka, ne poseduje podatke koliki broj naših građana je otišlo na rad u inostranstvo. Na osnovu dostavljenih izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje u 2017. godini na rad u inostranstvo posredstvom agencija za zapošljavanje otišlo je oko 6.000, a 2018. godine oko 6.500 državljana Republike Srbije.

o Iz kojih branši postoji deficit radnih kadrova u Srbiji?

Od ukupnog broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem, 67 odsto je bilo za stručnim radnicima, dok je, posmatrano prema delatnosti poslodavaca, najviše potreba registrovano u prerađivačkoj industriji oko 34,7 odsto. Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje utvrđeno je da brže dolaze do posla visokoobrazovani profili, kao što su diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehnike i računarstva, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama. Traženi su profesori matematike, fizike, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i biohemičari. Lakše do posla dolaze profili srednjeg nivoa obrazovanja: operater na CNC mašinama, zavarivači, autotroničar-mehatroničar, knjigovođa i kuvar. Traženi su elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar za kompjutersko upravljanje, tesar, zidar, armirač i mesar.
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
o Kako će država stimulisati građane da ostanu u Srbiji i da rade ovde?

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini. On obuhvata posredovanje u zapošljavanju, savetovanje o planiranju karijere, dodatno obrazovanje i obuka, subvencije za zapošljavanje, podsticaje za zapošljavanje korisnika novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, javne radove, mere aktivne politike zapošljavanja za osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima. On podrazumeva i sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

o Mediji su pre dve nedelje objavili informaciju da Rumunija planira da "uveze" oko pola miliona građana iz Pakistana zbog nedostatka radne snage, naročito u građevinarstvu i zdravstvu. Da li takav scenario može da se dogodi i u Srbiji?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se ne bavi predviđanjima, već se aktivno zalaže da svim građanima Republike Srbije obezbedi najbolje uslove rada.

o Da li će biti dodatnih prekvalifikacija iz branši koje nisu tražene u banše gde postoji potreba za radnom snagom?

U 2019. godini realizuje se više vrsta programa obuka: na zahtev poslodavca, za tržište rada, program specijalističkih informatičkih obuka. Na osnovu Naconalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu i Programa rada za 2019. godinu, Nacionalna služba za zapošljavanje planira realizaciju specijalističkih informatičkih obuka za 1.000 nezaposlenih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: