Ipak je ptica kriva? Boingove akcije skočile

Zvaničnici američke avijacije veruju da je pad boinga 737 Maks Etiopijan erlajnsa izazvala ptica koja se navodno sudarila sa letelicom, tvrdi neimenovani izvor.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

18:35

Ipak je ptica kriva? Boingove akcije skočile
Foto: Epa/STRINGER

Takve tvrdnje prouzrokovale su to da je vrednost akcije Boinga porasla za 1,3 odsto u jutarnjem trgovanju, prenosi CNBC.

Avioni tipa 737 Maks prizemljeni su ubrzo nakon te nesreće, koja je usledila manje od pet meseci nakon slične nesreće u Indoneziji. U dve kobne nesreće poginulo je 346 ljudi.

Zvaničnici američke avijacije sada smatraju da je sudar ptice sa letelicom najverovatnije bio uzrok pogrešnih podataka na senzoru koji je potom aktivirao tzv. antistal sistem, čija je funkcija da obara nos aviona kada on ide iznad normalnog ugla prilikom poletanja.

Međutim, zvaničnici etiopske avio-kompanije poručuju da su preliminarni nalazi o istrazi pokazali da "nema dokaza o tome da je bilo kakav strani objekat napravio štetu na senzoru", kao na primer udarac ptice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: