Promeniće čovečanstvo: Fejsbuk radi na algoritmima koji će robotima omogućiti da uče kao ljudi

Istraživači iz Fejsbuk-a, pokušavaju da razviju algoritme koji će omogućiti robotima da samostalno razvijaju nove algoritme.

Izvor: PC Press, Branislav Bubanja

Utorak, 21.05.2019.

15:18

Promeniće čovečanstvo: Fejsbuk radi na algoritmima koji će robotima omogućiti da uče kao ljudi
FOTO: Depositphotos, iLexx

Oni su potrebni za njihovo brže, sigurnije i pouzdanije učenje i shvatanje okoline u kojoj se nalaze.

Istraživači iz Fejsbuk-a, pokušavaju da razviju algoritme koji će omogućiti robotima da samostalno razvijaju nove algoritme za brže, sigurnije i pouzdanije učenje i shvatanje okoline u kojoj se nalaze.

Projekti se razvijaju u okviru Fejsbuk divizije za razvoj veštačke inteligencije.

Prvi projekat se odnosi na razvoj algoritma koji će smanjiti vreme učenja šestonogog robota kako da hoda, čak i kada on nema informacije o svom okruženju.

Drugi projekat odnosi se na "radoznalost" koja može da bude motivator da pomogne robotu da nauči određene pokrete mnogo brže nego do sada i to su tehnike koje će se koristiti u robotskim rukama. Treća oblast u kojoj Fejsbuk istražuje su metode koje će pomoći robotima da na osnovu dodira prikupljaju podatke o predmetima.

Razlog za istraživanje u ovoj oblasti je što je danas veoma teško napraviti hardver sa odgovarajućim senzorima dodira, piše PC Press.

Ova napredna istraživanja mogu da budu od krucijalnog značaja za ubrzanje razvoja sistema veštačke inteligencije. U mnogim slučajevima AI sistemi moraju da se treniraju sa ogromnim količinama podataka. To je vremenski zahtevan proces, ali je neophodan i ogroman broj ulaznih informacija za obradu, kako bi se sistem pravilno naučio.

Facebook želi da taj proces skrati i da usmeri robote da proces učenja obavljaju na način kako to rade ljudi.

Istovremeno, ova kompanija želi da se pozicionira i kao lider u razvoju veštačke inteligencije. Uostalom, ovo polje postaje sve zanimljivije kompanijama.

Prošle godine je, prema Gartner-u, ostvarena poslovna vrednost od veštačke inteligencije iznosila 1,2 triliona dolara, što je povećanje od 70% u odnosu na 2017. godinu, a takav trend rasta se očekuje i u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: