Hiperinflacija: Obrok u McDonald’s restoranima košta kao minimalna plata

Happy Meal, obrok za decu u McDonald’s restoranima u Venecueli u martu ove godine koštao je više nego minimalna plata.

Izvor: Biznis insajder

Utorak, 21.05.2019.

10:08

Hiperinflacija: Obrok u McDonald’s restoranima košta kao minimalna plata
FOTO: EPA EFE Miguel Gutierrez

Toliko je visoka hiperinflacija u toj zemlji, koju potresa jedna od najsnažnijih ekonomsko-političkih kriza u istoriji.

Jesus Jepez, arhitekta koji živi u glavnom gradu Venezuele Karakasu, poslao je novinarima Biznis Insajdera fotografiju menija iz tamošnjeg McDonald’s - a na kojoj se vidi da je cena ovog obroka 18.500 venezuelanskih bolivara.

Od marta do sada situacija se blago promenila, a minimalna plata je došla do 40.000 venecuelanskih bolivara, tako da sada ljudi čiji rad se plaća najmanje za mesečnu platu mogu da kupe dva Happy Meal-a i da im ostane i mali kusur.

Hiperinflacija u Venecueli je tako visoka da stanovništvo nema dovoljno novca ni za hranu.

Vrednost bolivara pala je za 99 odsto od 2013. godine.

Glad, bolesti, nemogućnost lečenja i dobijanja pomoći posledice su finansijske, političke i humanitarne krize i s njima se svakodnevno suočava stanovništvo ove zemlje, koja, paradoksalno, raspolaže najvećim rezervama nafte i gasa na svetu.

Državom upravlja zvanično predsednik Nikolas Maduro, kojeg ne priznaju SAD i EU. Huan Gvaido, vođa opozicije je samoproglašeni privremeni predsednik, kojeg priznaju SAD i EU i većina latinoameričkih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: