Saslušane knjigovođe: Preduzeća oštetila državu za pet miliona evra

Knjigovođe, njih četvoro, saslušani su juče u svojstvu svedoka u crnogorskom Specijalnom tužilaštvu u okviru istrage protiv kriminalne organizacije.

Izvor: MINA-BUSINES

Nedelja, 19.05.2019.

13:11

Saslušane knjigovođe: Preduzeća oštetila državu za pet miliona evra
Foto: Depositphoto, leungchopan, 4094073

Ta organizovana grupa bavila se utajom poreza i doprinosa i prouzrokovanjem lažnih stečaja.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja prošle sedmice su u dve akcije kodnog naziva "Klap“ uhapsili ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetili za pet miliona evra, prenosi "Pobjeda“.

Kao organizatori su označeni Ivan Vuković, Radomir Karadžić i D.L.

Sumnja se da su oni omogućili preduzećima da izvuku dobit stečenu poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini, i tako pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova.

Preduzeća čiji su vlasnici Vuković, D.L, Karadžić i sa njima povezana lica su, u poslednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20 hiljada evra u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili pet miliona evra štete budžetu.

Da bi se izbeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici Vuković, D. L, Karadžić, ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća obavljala prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove grupe su pokrenuti i okončani stečajni postupci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: