"Ruski gas stiže do Nemačke, htela to Evropska komisija ili ne"

Ruski gas će do kraja godine stići do Nemačke Severnim tokom 2., uz saglasnost Evropske komisije ili bez nje, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnik

Subota, 18.05.2019.

15:18

FOTO: Depositphotos/palinchak

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropska komisija neće biti u mogućnosti da zaustavi izgradnju gasovoda Severni tok 2, uprkos nedavno usvojenim novinama u gasnoj direktivi.

Evropska komisija je pre dva dana najavila da želi da se se sastane sa nosiocima tog projekta i čuje njihove argumente protiv zaoštrenih uslova poslovanja za Severni tok 2.

Posle svih neuspešnih pokušaja Amerike, pa i onih najdirektnijih zahteva državnog sekretara Majka Pompea, da Evropa, a pre svega Nemačka, odustane od Severnog toka 2 i ruskog gasa, usledile su izmene gasne direktive, piše Sputnjik.

Prema tim izmenama, sva pravila koja važe za kopnene gasovode, odnosiće se i na nove morske, pa kompanija koja proizvodi gas, neće moći istovremeno da bude i vlasnik cevovoda kojim se on isporučuje. Takođe, u delu novog cevovoda koji se proteže teritorijalnim vodama države-članice do prvog kopna — 50 odsto transportnih kapaciteta mora biti ostavljeno na korišćenje i drugim snabdevačima.

Posle takvog razvoja događaja kompanija Severni tok 2 registrovana ubrzano je krenula da završava nemački deo gasovoda.

Nekadašnji diplomata Srećko Đukić, je uveren da će Severni tok 2 biti završen.

„Ja sam uveren da će Severni tok 2 biti završen uz saglasnost Evropske komisije, ili bez nje. On je uveren i da Evropska komisija neće rizikovati da bude predmet međunarodne arbitraže u slučaju da odluči da se nova pravila primene na Severni tok 2. EK je već ranije dala saglasnost za izgradnju tog gasovoda, a propise koje sada donosi ne može primenjivati retroaktivno. Prema tome, stav Merkelove je tu vrlo jasan i decidan. Baš bih voleo da vidim tog komesara i tu EK koja će Nemačkoj sada to sve poništiti i ostaviti da zvrji prazan ’Severni tok 2", kaže Đukić za Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: