Najveće plate u Beogradu i Novom Sadu, jug zemlje tone u bedu

Sudeći prema visini prosečnih plata i penzija, u Srbiji se najbolje živi u Beogradu i u Novom Sadu, piše Kurir.

Izvor: Kurir

Subota, 18.05.2019.

10:06

Najveće plate u Beogradu i Novom Sadu, jug zemlje tone u bedu
FOTO: Deposit photos/faustpr

Za razliku od njih, najsiromašniji zaposleni su žitelji Gadžinog Hana i Svrljiga, kao i novopazaraski i aleksinački penzioneri, koji imaju najniže penzije.

Kako prenosi Kurir, ovi zaključci se lako mogu izvesti na osnovu analiza podataka Republičkog zavoda za statistiku i Fonda PIO o visini prosečnih plata i penzija za februar 2019. godinu.

Oni pokazuju da je februarska plata u Beogradu bila za skoro 30.000 dinara veća od zarada u Gadžinom Hanu.

Slična situacija je i sa penzionerima, jer su penzioneri u Beogradu u proseku u februaru primili 15.000 dinara više od onih u Novom Pazaru.

Koliko Beograd I Novi Sad odskaču u odnosu na ostatak Srbije vidi se i po tome što su u 2018. godini ova dva grada u ukupnom fondu zarada u Srbiji učestvovali sa 50 odsto, iako u njima živi 29 procenata stanovništva.

"U prethodnih 20 godina u Srbiji se dogodio slom industrijskih giganata u gradovima srednje veličine i brzi razvoj sektora u Beogradu i Novom Sadu, i to finansije, trgovina, saobraćaj, upravljačke i sve druge usluge. U odnosu na ove dve osnovne promene, slom industrije u većim gradovima i brzi razvoj Beograda i Novog Sada, postoji i tiho i potpuno umiranje više od polovina opština u Srbiji, koje karakteriše relativno mali broj stanovnika, ispod 50.000, sa pretežno poljoprivrednom orijentacijom i ugašenom jednom ili dve fabrike, najčešće tekstilne industrije", smatra ekonomija Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.

Kako kaže, sirotinjske opštine preovladavaju Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: