Čudna vremena: MMF udara packe Nemcima

Međunarodni monetarni fond pozvao je nemačke banke da ubrzaju svoje planove za restrukturiranje kako bi postale profitabilnije i smanjile rizike.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.05.2019.

17:38

Čudna vremena: MMF udara packe Nemcima
Foto: Depositphoto, -panya, 163836452

Poziv MMF-a je usledio nakon što su Dojče banka i Komercbanka u aprilu neuspešno završile pregovore o spajanju.

Zvaničnici nemačke vlade zalagali su se za njihovo spajanje kako bi oformili nacionalnog bankarskog šampiona i stavili tačku na pitanje o budućnosti obe banke, koje su imale problema da se oporave od finansijske krize.

"Restrukturiranje se mora ubrzati u bankarskom sektoru kroz dalju konsolidaciju, smanjenje troškova i kontinuirani razvoj prihoda zasnovanih na naknadama", navodi se u izveštaju MMF-a o Nemačkoj", a prenosi agencija Rojters.

Sektor životnog osiguranja - koji se bori da isplati polise životnog osiguranja u doba istorijski niskih kamatnih stopa - trebalo bi, kako se ocenjuje u izveštaju, da ubrza svoje udaljavanje od konvencionalnih proizvoda sa garantovanim povraćajem i da se preusmeri na druge vrste proizvoda.

"U tom kontekstu, supervizori bi trebalo da nastave da prate rizik kamatne stope i napredak u implementaciji planova prilagođavanja kako u bankarskom tako i u sektoru osiguranja“, saopštio je MMF.

Međunarodni kreditor je, takođe, ocenio da su izgledi za kratkoročni rast u Nemačkoj i dalje dobri, ali da je najveća evropska ekonomija suočena sa velikim rizicima, kao što su pogoršanje trgovinskih tenzija, dalje usporavanje Kine, "neuređen" Bregzit i dodatni problemi u evrozoni.

Iz tog razloga, MMF je pozvao nemačku vladu da reformiše poreski sistem kako bi promovisala rast, navodeći takođe da će kombinacija većih poreskih olakšica za domaćinstva i rasta zarada doprineti povećanju potrošnje, pomažući uravnoteženju ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: