Nema spasa: Proglašen stečaj, ročište trajalo samo nekoliko minuta

Trgovački sud u Pazinu otvorio je danas stečaj Uljanika d. d., krovnog društva Uljanik grupe, javili su hrvatski mediji.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

12:36

Nema spasa: Proglašen stečaj, ročište trajalo samo nekoliko minuta
Foto: Nikolas_jkd, 184622938

Račun Uljanik d. d. u neprekidnoj je blokadi 199 dana zbog, po najnovijim podacima, duga od 98 miliona kuna (13,1 milion evra).

Uljanik d. d. je stopostotni vlasnik 11 firmi u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog brodogradilišta 3. maj, u kojem drži 87 odsto akcija, navela je N1 televizija.

Sudija Damir Rabar rekao je na ročištu koje je trajalo samo nekoliko minuta da nema prostora da se situacija u firmi koja ima 20 zaposlenih poboljša i da nema mogućnost za drugačiju odluku.

Prethodno je predsednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovih inženjera radi razmatranja buduće tehničke saradnje.

Početkom nedelje je u stečaj otišla jedna od najvažnijih članica grupe, Uljanik Brodogradilište, zbog čega je oko 1.100 radnika ostalo bez posla.

Novo ročište je održano pošto je sud krajem aprila drugi put odložio odluku o stečaju kako bi dao još jednu priliku za pronalazak strateškog partnera, odnosno zbog dolaska predstavnika kineskog CSIC-a (China Shipbuilding Industry Corporation), koji su krajem aprila i početkom maja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Još, međutim, nije poznato kakva je njihova namera kada je reč o brodogradilištima, pa je sudija morao da proglasi stečaj.

Prethodnih mesec dana stečaji su otvoreni nad četiri članice Uljanik grupe. Za sve firme, kao i za brodogradilište 3. maj iz Rijeke, predloge za otvaranje stečaja podnela je Finansijska agencija (Fina) zbog blokade njihovih računa duže od 120 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: