Siniša Mali: Srbija dobila sve pohvale za ekonomske reforme i rezultate

Srbija je dobila podršku za nastavak puta ka EU i sve pohvale za učinjene ekonomske reforme i rezultate, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

17:08

Siniša Mali: Srbija dobila sve pohvale za ekonomske reforme i rezultate
FOTO: Tanjug

On se sastao s komesarom za budžet i ljudske resurse EU Ginterom Etingerom u Briselu.

"Zajedno smo zaključili da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, da su nam rezultati u makroekonomiji, ali i mikroekonomiji veoma dobri", rekao je Mali.

Stopa rasta u 2018. godini od 4,3 odsto je najviša u poslednjih 10 godina, smanjuje se nezaposlenost, a u budžet je u suficitu već treću godinu z redom, dodao je.

Evropska komisija nastaviće da podržava razvoj srpske ekonomije, zajedno su zaključili.

"Samo visoki rast naše ekomije, privrede i BDP-a nam daje sigurnost da će nam nezaposlenost padati, a rasti penzije, plate. Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem vremenu otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i finansijski sistem", rekao je ministar.

Otvaranje novih poglavlja i usklađivanje sa evropskim standardima u oblasti finansija obezbediće i bolji pristup i efikasnije korišćenje fondova EU.

"Ubeđen sam da smo na pravom putu da postanemo punopravna članica EU, ali i da u međuvremenu iskoristimo što više novca, pogotovo za razvoj naše infrastrukture i poboljšanje sistema obrazovanja", rekao je Mali.

Jedan od uslova Brisela za otvaranje poglavlja 4. i 9. ( slobodan protok kapitala i finansijske usluge) je skidanje Srbije sa "sive liste" Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca i najavio za kraj maja posetu delegacije koja bi trebalo da potvrdi da je Srbija uradila sve što je neophodno kao bi bila skinuta sa te liste.

"U Orlandu 20. juna održava se konferencija gde će i zvanično Srbija biti skinuta sa te liste ", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: