UBS otkucao kolege: Tajni dogovori koštaće pet banaka milijardu evra

Evropski regulatori tržišta kaznili su danas pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra zbog nameštanja na spot tržištu kod 11 stranih valuta, objavio je Rojters.

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 16.05.2019.

12:22

UBS otkucao kolege: Tajni dogovori koštaće pet banaka milijardu evra
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN

Švajcarski UBS nije kažnjen jer je prijavio dva kartela Evropskoj komisiji.

Kažnjeni su Barkliz, Sitigrup, Džej-Pi Morgan, japanski MUFG i Rojal benk of Skotland.

Četiri banke su kao kartel "Banana split" kažnjene sa ukupno 811 milion evra – Barkliz, Sitigrup Rojal benk of Skotland (RBS) i MUFG.

Druga kazna odnosi se na kartel "Eseks ekspres" a čine ga Barkliz, RBS i MUFG i tu kazna iznosi 258 miliona evra.

Evropska komisija saopštila je da je nameštanje na tržištu rađeno u periodu od 2007. do 2013. godine.

Istraga Komisije, započeta u septembru 2013, otkrila je da su pojedini trgovci stranim valutama, koristeći onlajn čet-rumove, razmenjivali planove trgovanja i povremeno koordinisali svoje strategije trgovanja.

Tako dobijene informacije omogućavale su im da donose odluke na tržištu da li da kupuju ili prodaju te valute i kada, tvrdi Komisija.

"Većina trgovaca koji su učestvovali u tim četovima poznavali su se lično", saopštila je EK. Na primer, jedan čet-rum nazvan je Eseks ekspres, jer su svi trgovci osim jednog bili iz Eseksa, a sretali su se u vozu za London.

Finansijske institucije širom sveta u protekloj deceniji pogodile su kazne vredne milijarde dolara zbog dogovaranja ključnih parametara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: