Siniša Mali sastao se s generalnim direktorom Agencije za osiguranje depozita Ruske Federacije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se s generalnim direktorom Agencije za osiguranje depozita Ruske Federacije Jurijem Isaevom.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

17:38

Siniša Mali sastao se s generalnim direktorom Agencije za osiguranje depozita Ruske Federacije
FOTO: MInistarstvo finansija

Oni su razgovarali o budućoj saradnji i razmeni iskustava. Ministar je istakao da postoje dva važna prioriteta u oblasti osiguranja depozita, a to je stanje javnih finansija i dobra zakonska regulativa.

U tom smislu važan je rast BDP-a, stabilan kurs, stabilna inflacija, i stabilnost celog bankarskog sektora, naveo je ministar.

Kako ja najavio, planira se izmena zakonskih rešenja u oblasti zakonske regulative, kojim bi se ta agencija bavila isključivo osiguranjem depozita, svojom osnovnom delatnošću, i kojim bi se pitanje stečaja banaka izmestilo iz agencije.

To bi unapredilo rad te agencije, i uvelo neophodne međunarodne standarde.

Ministar je rekao da je prošle godine završena prodaja prvog paketa nenaplativih i problematičnih potraživanja, a prodaja preostalog paketa očekuje se u narednih godinu dana. Time će se u potpunosti završiti stečajni postupci banaka za koje je nadležna AOD nakon skoro dve decenije.

Na sastanku je zaključeno da, zahvaljujući konsolidaciji javnih finansija, u poslednjih nekoliko godina nije bilo novih stečajeva banaka u Republici Srbiji.

Direktor AOD Ruske Federacije je istakao da je u toj državi mnogo veće tržište, na kome posluje oko 400 banaka i naveo da se ta agencija, takođe, bavi nasleđenim stečajevima od pre nekoliko decenija.

Sagovornici su zaključili da između agencija postoji dobra saradnja, da se razmenjuju iskustva i saglasili se da će se sa tim aktivnostima nastaviti i dalje.

Agencije za osiguranje depozita Ruske Federacije i Republike Srbije zaključile su u decembru 2017. godine Memorandum o saradnji rafi jačanja bilateralnih veza, redovnih konsultacija i razmene iskustava i informacija u okviru svojih nadležnosti, kao i unapređenja saradnje na međunarodnim forumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: