Tramp odlučuje, automobilski sektor EU strepi: "Tri loša dana" uništiće sve

Akcije nemačke auto-industrije mogle bi pasti 12 odsto "za tri loša berzanska dana" ako Tramp uvede tarife evropskim proizvođačima automobila, prenosi CNBC.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

15:07

Tramp odlučuje, automobilski sektor EU strepi:
Foto: EPA/ARNO BURGI

Tramp do petka u ponoć (po vašingtonskom vremenu) treba da odluči hoće li uvesti dažbine na uvoz automobila.

To bi verovatno naškodilo Nemačkoj, koja je tradicionalno generator privrednog rasta EU, s obzirom da je ona jedan od najvećih izvoznika vozila u Severnu Ameriku.

Nemačko tržište akcija moglo bi u tom slučaju doživeti pad od šest procenata, a proizvođači automobila i auto-delova bi posebno bili pogođeni, pa bi njihov pad dostigao 12 odsto, prema rečima Kristofa Šona, izvršnog direktora Aksioma, firme koja obezbeđuje rešenja za upravljanjem rizicima.

On je u telefonskom razgovoru za CNBC kazao da bi do gubitaka došlo u roku od tri dana trgovanja na berzi.

Glavni nemački indeks Daks ove godine je u plusu 14 odsto, dok su akcije evropskog automobilskog sektora u zelenom 11 procenata.

Tramp je prošle godine pretio uvođenjem tarife od 20 odsto na evropske automobile, tvrdeći da trgovinski deficit preti bezbednosti zemlje.

EU je najveći izvoznik automobila na svetu, dok su Sjedinjene Države najveći uvoznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: