Od danas važe nova ograničenja cena poziva i poruka unutar EU

Kako je HAKOM prošle nedelje saopštio, od 15. maja za sve međunarodne pozive i SMS poruke unutar EU važiće nova ograničenja cena.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

09:40

Od danas važe nova ograničenja cena poziva i poruka unutar EU
Foto: Epa/WALLACE WOON

Potrošači će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU plaćati najviše 19 evrocenti za minut, plus PDV, a SMS poruke najviše šest centi po poruci, plus PDV.

Prema saopštenju HAKOM-a, cene u Hrvatskoj za pozive i slanje poruka prema bilo kom broju unutar EU biće znatno jeftinije.

Cena poziva moći će da iznosi najviše 1,76 kuna po minutu a SMS poruka ne sme biti skuplja od 0,55 kuna, objavio je Poslovni dnevnik.

Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od rominga povećanjem cena međunarodnih poziva.

Mnogi korisnici nisu ni razumeli razliku između međunarodnih poziva i rominga, pa je veliki deo njih po ukidanju rominga bio neugodno iznenađen visokim računima, jer su mislili da pozivi iz vlastite mobilne mreže prema nekom broju u inostranstvu košta jednako kao i poziv unutar domaće mreže.

Novi propisi sada će u velikoj meri ograničiti tu praksu mobilnih operatera.

Komisija navodi primer kada je osoba koja je razgovarala mesečno dva sata iz Italije s italijanskog broja s belgijskim brojem plaćala 105 evra. Sada će po novim propisima taj račun iznositi najviše 27 evra, četiri puta manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: