Slovenac dobio 550.000 $ odštete od Tesle, a onda izgubio na sudu

Slovennac Gregor Lešnik izgubio je tužbu protiv američkog proizvođača električnih vozila Tesle i nemačke firme Esienmann.

Izvor: B92

Nedelja, 12.05.2019.

13:17

Slovenac dobio 550.000 $ odštete od Tesle, a onda izgubio na sudu
Foto: Epa/ DAVID CHANG

On je bio zaposlen kao radnik Esienmana, firme koju je fabrika automobila "Tesla" angažovala za izgradnju lakirnice u kalifornijskom gradu Fremontu.

Kao radnik ugovorene firme, Lešnik se ozbiljno povredio na gradilištu. Kompanija "Tesla" Elona Maska i Lešnik tada su se nagodili za 550.000 dolara odštete. Međutim,posle nagodbe, on je presavio tabak.

Slovenac je zajedno sa Hrvatom Stjepanom Papešom tužio je kompaniju zbog kršenja radnog zakonodavstva i iskorišćavanja stranih radnika.

Lešnik je tvrdio da je mesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plate u SAD. U tužbama se takođe navodi da je stranim radnicima prećeno deportacijom ili smanjenjem plate ako prijave povredu ili se razbole.

Sudija američkog suda u San Hozeu procenio je da su njegova potraživanja već uključena u nagodbu 2016. godine. I zbog toga je izgubio na sudu, pa mora da plati sudske troškove.

Podsećamo, Velenjčan Lešnik stigao je u SAD u martu 2015. sa 140 drugih stranih radnika iz Slovenije i Hrvatske, a radio je u Kaliforniji preko pomenutog podizvođača.

Radio je na sistemima za grejanje i hlađenje u Fremontu i pao sa krova. Kada je pao sa trećeg sprata, slomio je obe noge, nekoliko rebra i pretrpio potres mozga.

U početku, kompanija Tesla je odbijala svaku odgovornost za rad sa stranim radnicima.

Prema pisanju lista Slovenske novice, Štajerska kompanija je negirala sve žalbe i tvrdila da su platili deo troškova lečenja Lešnika, onda im je američki advokat Velenjčanin zabranio da ga kontaktiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: