15 godina od ulaska u EU: Povećali BDP, a mlado stanovništvo otišlo na Zapad

Svih osam zemalja EU-CEE, 15 godina nakon što su pristupile EU, znatno je povećalo BDP po glavi stanovnika.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

16:40

15 godina od ulaska u EU: Povećali BDP, a mlado stanovništvo otišlo na Zapad
Foto: Depositphotos/ artjazz, 64636781

Za razliku od njih, zemlje zapadnog Balkana suočavaju se sa značajnim preprekama u pristupanju.

Zemlje EU-CEE: Estonija, Letonija, Litvanija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska i Slovenija takođe sada imaju generalno bolje institucije, slobodnije medije i standarde visokog obrazovanja i zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju za štampu Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Značajni potezi ka napuštanju EU ne postoje ni u jednoj od ovih zemalja, a osim Slovenije, sve zemlje su se ekonomski približile Nemačkoj.

Ipak, uz ovaj pozitivni izveštaj, postoje i važna upozorenja. Mnogi u EU-CEE su razočarani tempom konvergencije, a većina zemalja izgubila je veliki deo svog stanovništva, koji je emigrirao u zapadnu Evropu. U regionu je od skoro u porastu autoritarnost, a institucionalna konvergencija opada u nekim zemljama EU-CEE.

Ekonomska konvergencija sa zapadnom Evropom će se verovatno nastaviti i u narednim godinama. Međutim, izazovi demografskog pada i prelaska na automatizaciju i digitalizaciju su značajni.

Postoji i rizik da se zemlje EU-CEE "zaglave" u proizvodnom delu lanca vrednosti, što bi moglo ograničiti njihov potencijal za konvergenciju, navodi se u saopštenju.

Sledeći veliki korak napred u integraciji EU čini se malo verovatnim u narednim godinama.

Pristupanje zemalja zapadnog Balkana, naime, suočava se sa značajnim preprekama i ne samo zbog izraženog nedostatka entuzijazma u nekim delovima zapadne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: