Carina zatvorila žičaru: Dubrovnik bez turističke atrakcije

Carinska uprava hrvatskog ministarstva finansija zatvorila je dubrovačku žičaru.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2019.

13:30

Carina zatvorila žičaru: Dubrovnik bez turističke atrakcije
Foto: Epa/ Stringer

Turistička atrakcije je zatvorena jer ne postoji ugovor o koncesiji između vlasnika žičare Eksels nekretnine i Grada Dubrovnika.

Žičarom je obavljan prevoz putnika od Dubrovnika do brda Srđa.

Na objektu žičare postavljeno je obaveštenje da je žičara "privremeno zatvorena zbog razloga više sile", dok je direktor Ekselsa nekretnina Anto Rusković u saopštenju istakao da su izrazito razočarani zato što je žičara zatvorena pošto su devet godina od države i Grada Dubrovnika čekali na dobijanje koncesije.

On je naveo da će ova odluka ugroziti mnoga radna mesta, kao i da će štetu osetiti i država, i grad i građani, a državni budžet ostaće bez poreskih prihoda.

"Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani koji žičaru koriste po povlašćenim cenama, i turisti ostaće bez najjednostavnijega pristupa Srđu", rekao je Rusković.

S druge strane, dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da je zatvaranje žičare dokaz delovanja pravne države, dodavši da niko u Dubrovniku ne može da radi šta mu je volja, nego da treba da poštuje hrvatske zakone, prenosi Hina.

Podsetio je da žičara u vlasništvu Eksels nekretnina bez koncesije radi od 2011. godine, pa je gradska uprava odlučila tome stati na kraj.

Inače, grad Dubrovnik od Eksels nekretnina potražuje oko 30 milliona kuna s kamatama, što Franković očekuje da će biti naplaćeno u idućih mesec dana, dok bi godišnji prihod žičare trebalo da bude oko deset miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: