"Sada je ora": Kiše prestale, žurba da se završi setva

Posle poslednjih kiša, njive u Pomoravskom okrugu pune su ratara koji žure da završe setvu kukuruza u optimalnom roku.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2019.

10:05

Foto: Thinkstock

"Sada je ora", kažu, a na pitanje da li je zemlja previše mokra, jedan poljoprivrednik koji seje uz autoput Beograd - Niš, u Kočinom selu, izjavio je Tanjugu da je "sada najbolja".

U Pomoravskom okrugu, koga uz grad Jagodinu čine opštine Chuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, ratari su planirali setvu kukuruza na oko 50.000 hektara.

Kukuruz je u ovom delu Srbije glavna žitarica, a stručni savedodavalac Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, ističe da je u ovdašnjom "agroekološkim uslovima kalendarsko vreme setve pereiod između 15. i 25. aprila".

"Temperatura zemljišta treba da bude deset do 12 stepeni Celzujsovih na dubini od pet do sedam centimetara", rekao je Simić Tanjugu.

Na toj temeparturi zemljšta seme brzo klija i ravnomerno, dok u hladnom zemljištu, ako dugo stoji, može doći do truljenja i proređivanja useva, pa se često mora presejavati, objasnio je Simić.

On savetuje da razmak između zrna bude 22 do 24,5 centimetara, 26 do 30 centimetara i 18 do 22 centimetra, zavisno od vrste hibrida i grupe zrenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: