ECB "kontrira" Amerikancima: Vaše tarife više škode vama i svetu, nego Evrozoni

Nova runda tarifa između SAD i njenih trgovinskih partnera izazvala bi tek "delimičan pad" privrednog rasta Evrozone, ocenjuje Evropska centralna banka (ECB).

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

15:58

ECB
Foto: ruskpp/depositphotos.com

U studiji ECB-a simulirana su dva scenarija: 10-procentno povećanje tarifa i uvođenje drugih barijera između najveće svetske ekonomije i svih njenih partnera.

Studija je pokazala da bi usled pogoršanja globalnog poverenja došlo do "skromnog usporavanja aktivnosti" u Evrozoni.

U slučaju uvođenja američkih tarifa za automobilski sektor, realni prihodi nemačkih domaćinstava pali bi za manje od deset baznih poena.

Istovremeno je zaključeno da bi eskalacija trgovinskih tenzija, koju su istraživači ECB-a definisali kao 10-procentno povećanje američkih tarifa za sve trgovinske partnere, smanjila privrednu aktivnost SAD za 1,5 odsto, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Dok bi ekonomija Evrozone pretrpela samo skroman pad, globalna trgovina i privredna aktivnost bi mogla da padne za više od 2,5 odsto (trgovina) i jedan odsto (privredna aktivnost).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: