Novi dan, novi maksimum: Cena crnog zlata nezaustavljivo raste

Cene nafte nastavile su rast i danas su na novom najvišem nivou od novembra 2018. godine.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

15:00

Novi dan, novi maksimum: Cena crnog zlata nezaustavljivo raste
Foto: lexaarts/Depositphotos

Severnomorska sirova nafta "brent" trgovana je jutros na Londonskoj berzi za 74,67 dolara po barelu, što je za 63 centa ili 0,85 odsto više u odnosu na cenu na zatvaranju berze prethodnog dana, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke nafte WTI je zabeležila najviši nivo od oktobra 2018. godine, dostigavši 66,14 dolara za barel, što je rast od 59 centi ili 0,9 odsto u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju.

Rast cena podstakla je odluka Vašingtona da od sledeće nedelje ukine rešenje kojim je osam zemalja bilo izuzeto od obaveze poštovanja američkih naftnih sankcija prema Iranu, što situaciju s ponudom nafte na globalnom tržištu čini nategnutom.

SAD su saopštile u ponedeljak da Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan od 1. maja više neće biti izuzete od američke zabrane na uvoz iranske nafte i da će morati da prekinu kupovine od Teherana ili će se suočiti sa sankcijama.

Iran je pre ponovnog uvođenja američkih naftnih sankcija prošle godine bio četvrti najveći proizvođač među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte s prozivodnjom od oko 3,0 miliona barela dnevno, ali je izvoz u aprilu pao na ispod jedan milion barela dnevno, prema podacima brodskih prevoznika i izvora iz naftne industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: