Nova pravila za uvoz - rampa za automobile starije od 10 godina

U Bosnu i Hercegovinu će se još do kraja maja moći uvoziti polovni automobili sa motorom Euro 4 i novi sa motorom Euro 5.

Izvor: Blic

Subota, 20.04.2019.

11:25

Nova pravila za uvoz - rampa za automobile starije od 10 godina
Foto: Thinkstock

Tada na snagu stupa odluka o minimumu standarda prilikom uvoza vozila, piše Blic.

Nakon toga, odnosno od 1. juna, moći će da se uvoze samo polovna vozila sa Euro 5 motorom i nova sa Euro 6 motorom. To znači da će u BiH moći da se uvoze polovna vozila stara do deset godina.

Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

"Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida", kaže predsednik Udruženja Haris Muratović.

Kaže da su na osnovu odluke iz 2016. godine kojom je, takođe, ograničen uvoz automobila, evidentni višestruki benefiti po našu širu društvenu zajednicu. Smanjena je prosečna starost uvezenih vozila na 8,5 godina, smanjen je broj uvezenih polovnih vozila i povećan uvoz novih.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza korišćenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova sa sadašnjih Euro 4 normom.

Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: