Primer pametnog grada: Beč dobija ulicu sa regulacijom temperature vazduha

Grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglergase u centru grada, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Izvor: Aljazeera

Petak, 19.04.2019.

09:40

Primer pametnog grada: Beč dobija ulicu sa regulacijom temperature vazduha
Foto: Maugli/Depositphotos

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet.

Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, navodi se u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja veka u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje izvora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: