Stiže konkurencija Boingu i Erbasu - Japanski gigant počinje isporuku

Japanski industrijski gigant Micubiši planira da počne isporuku prvog japanskog putničkog aviona još od šezdesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

13:55

Stiže konkurencija Boingu i Erbasu - Japanski gigant počinje isporuku
Foto: Thinkstock, ilustracija

Avion za 88 putnika ima domet od oko 2.000 milja, dok manja varijanta može da primi do 76 ljudi na približno istoj udaljenosti.

MRJ (Mitsubishi Regional Jet) je svoj prvi let obavio u novembru 2015. godine sa prvim isporukama zakazanim za sredinu 2020. godine.

Korporacija Micubiši erkraft prvobitno je isplanirala prve isporuke aviona za 2008. godinu. Međutim, datum je odložen zbog teškoća u proizvodnji.

Japanski konglomerat, dugogodišnji dobavljač komponenata za avione kompanije Boing, od marta 2018. godine uložio je više od 600 milijardi jena (5,36 milijardi dolara) u MRJ, a očekuje se da će se do kraja 2020. godine u projekat uvesti još 200 milijardi jena (1,8 milijardi dolara).

Dugo očekivani MRJ, koji je dizajniran za lokalni vazdušni saobraćaj, mogao bi da postane konkurent kanadskom Bombardijeru, čiji se regionalni avioni serije C plasiraju na tržište kao Erbasov A220, nakon akvizicije 2017. godine od evropskog avio-giganta.

Očekuje se da će i japanski avion biti snažna konkurenciju brazilskom Embraeru koji je najavio planove o osnivanju zajedničkog preduzeća za letelice Embraer 2018. godine.

Micubiši je trenutno uključen u sudske postupke sa kompanijom Bombardijer. Kanadski proizvođač aviona je u oktobru podneo tužbu, optužujući japansku korporaciju za krađu tajnih informacija i izazivajući Bombardijera "da trpi nepopravljive finansijske gubitke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: