Toplovod TENT - Novi Beograd na ekološkoj proceni

Projekat izgradnje toplovoda koji će povezati Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu i toplanu Novi Beograd upućen je na javnu raspravu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.04.2019.

15:38

Toplovod  TENT - Novi Beograd na ekološkoj proceni

"Beogradske elektrane" podnele zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine kako bi se odlučilo o potrebi izrade studije o proceni uticaja ove investicije na životnu sredinu.

Sistem za prenos toplotne energije sastoji se od toplovoda prečnika DN1000 kroz koji će biti transportovana topla voda i do 140 stepeni, tri prepumpne i jedne prepumpno-izmenjivačke stanice, a biće dug 28 kilometara i Savu će preći preko Ostružničkog mosta.

Trasa budućeg toplovoda prolazi preko gradskih opština Obrenovac, Surčin i Novi Beograd, a najvećim delom prati postojeće saobraćajnice, i to kroz nenastanjeno, poljoprivredno područje, osim u delu naselja Boljevci i Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu.

Zainteresovana javnost može zahtev "Beogradskih elektrana" da vidi u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine ili preko sajta a mišljenja se mogu dostaviti u roku od 10 dana.

Ugovor o projektovanju ovog "toplodalekovoda" potpisan je 2017. godine s Power Construction Corporation od China a tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će ovaj toplovod vredan 190 miliona evra doneti uštede od 40 miliona evra godišnje "Beogradskim elektranama" i da će se isplatiti u roku od pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: